Woon Flits

NIEUWS DOOR EN VOOR BEWONERS | JUNI 2023

01

Zo zet je de bloemetjes buiten deze zomer! 

5 tips om te vergroenen

Onze flatbewoners van de Berglaan in Drachten staken in april de handen uit de mouwen om hun buurtontmoetingstuin 'It Sinneblomke' klaar te maken voor de lente.

Ook onze buurtbeheerder Jan en wijkconsulent Peter hielpen mee. Nu ziet de tuin er weer prachtig uit, klaar voor leuke ontmoetingen.

Heb jij al groene plannen voor jouw tuin of balkon? Op een gezellige groene plek geniet je extra van het mooie zomerweer. Bovendien help je de natuur een handje, doordat er verschillende insecten op je bloemen en plantjes afkomen. Ook helpt een groene tuin of balkon bij de verkoeling van de aarde en het voorkomen van wateroverlast. Kortom: alleen maar groene pluspunten.

‘Kun je wel wat hulp gebruiken? Wij geven je vijf tips om te vergroenen!’ 

1 Begin klein

Om te ontdekken of tuinieren iets voor jou is, kun je het beste klein beginnen. Haal bijvoorbeeld één rijtje tegels uit je terras en maak hier je tuin. Een beetje potgrond, plantjes erin en klaar is Kees. Heb je een balkon? Dan zijn (hangende) plantenbakken ideaal. Moet je op de kleintjes letten? Koop dan zaadjes in plaats van planten. Je kunt veel soorten nog in juni en juli zaaien. 

2 Kies een tuin die bij jou past

Droom jij van kleurrijke bloemen in je tuin of op het balkon? Of geniet je liever van zelfgekweekte verse aardbeien en sperzieboontjes? Kies een tuin die bij jou past. Twijfel je? Je kunt ook bloemen, groente en fruit naast elkaar te planten. Geen probleem!

3 Kies de juiste plek

Sommige plantjes staan graag in de zon. Anderen geven de voorkeur aan een plek met regelmatig schaduw. Koop je plantjes? Houd hier dan rekening mee. Op het kaartje in de plant lees je welke plek hij fijn vindt. 

‘Geen tuingereedschap in huis? Leen het van WoonFriesland!’

4 Houd katten op afstand

Houd katten op afstand door gaas om je tuintje of over je bloembakken te leggen. Of kies voor geurige planten waar katten een hekel aan hebben, zoals munt, lavendel of citroentijm.

5 Leen tuinspullen van WoonFriesland; gratis

Heb je een schoffel, schep of hark nodig? Wij hebben verschillende uitleenpunten voor tuingereedschap. Deze mag je gratis van ons gebruiken. Dat scheelt geld. Dus wat houdt je nog tegen? Kijk op onze website waar het dichtstbijzijnde uitleenpunt is.

02

Kledingbank Ureterp vernieuwd

Een kledingwinkel zonder kassa!

Super trots zijn we op onze bewoners Chris Benedick en Sandra Elzinga. Zij runnen een kledingbank in Ureterp die net lijkt op een echte winkel.

Iedereen met een minimum inkomen kan hier tien kledingstukken per maand uitzoeken. Het stel weet hoe het is om van weinig te moeten rondkomen. En hoe belangrijk het is om goede kleding te hebben. Om Sandra en Chris te helpen hebben we een aantal bouwketen geregeld, die we in de tuin hebben geplaatst. Zo blijft de kleding ook in de winter vrij van schimmel en vocht. Benieuwd naar de kledingbank? Check de video!

03

Ruit kapot of riool verstopt?

Onze partners staan voor je klaar!

Oeps! Een bal door de ruit of zit je gootsteen verstopt? Dat regel je snel en gemakkelijk zelf. En onze partners fiksen het graag voor je.

Onze partners fiksen het graag voor je.

Glasschade?

Voor schade aan je ramen bel je rechtstreeks met DirectGlas. Denk aan:

  • herstellen van breuken in je binnen- en buitenbeglazing,
  • vervangen van lekke dubbele beglazing,
  • vervangen van kapotte ventilatieroosters.


Je belt DirectGlas via 0512 33 49 33.

Verwarming/mechanische ventilatie kapot?

Voor technische problemen met je verwarming en/of mechanische ventilatie zie je, wanneer je via MijnWoonFriesland een reparatieverzoek indient, met welk bedrijf jij kunt bellen. Je komt dan altijd bij de juiste partij uit. Ook als je een ander reparatieverzoek indient, zie je met wie je contact kunt opnemen.

Verstoppingen?

Voor verstoppingen in huis kun je contact opnemen met Van der Velden Rioleringsbeheer. Denk aan:

  • verstopping van het toilet,
  • verstopping in de keuken of douche,
  • verstopping van de wastafel of afvoer cv,
  • verstopping van de dakgoten.


Van der Velden Rioleringsbeheer bel je via 050 31 711 00.

04

‘De sleutel van…’

Familie Kasim

Trots opent Redwan Kasim de voordeur van zijn huis in Oosterwolde. In april kreeg hij samen met zijn vrouw Khalida, dochters Sozvien en Eveline en zoontjes Mohammed en Kawa de sleutel van hun nieuwe plekje.

‘De afgelopen weken hebben we flink geklust’, vertelt Redwan. ‘Samen met mijn vrouw heb ik de vloer gelegd, behang geplakt en het plafond gewit. Het is prachtig geworden!’

In de woonkamer staat de eettafel die precies groot genoeg is voor het Syrisch-Koerdische gezin. Hun huis in Syrië was ongeveer net zo groot. ‘Het verschil is dat we in Syrië geen bovenverdieping of zolder hadden’, vertelt dochter Sozvien. ‘En we hadden maar één tuin. Hier hebben we er twee: een voor- en achtertuin.’

‘We hebben hier twee tuinen’

Vluchten uit Syrië

Drie jaar geleden vluchtte vader Redwan vanuit Syrië naar Nederland. ‘Door de oorlog werd het te gevaarlijk’, legt hij uit. ‘De stad waar we woonden telde ooit 500.000 mensen, maar heel veel inwoners zijn gevlucht. Je merkte iedere dag de spanning. Mensen waren enorm bang en zaten vol stress.’ Nadat Redwan een verblijfsstatus had gekregen, kwam ook de rest van de familie naar Nederland.

Op haar telefoon laat dochter Sozvien een foto zien van kat Micho die ze niet mee kon nemen naar Nederland. ‘Ik mis hem heel erg’, knikt ze. ‘Mijn zusje Eveline had een schildpad. Ook die kon niet mee.’ In hun nieuwe huis in Oosterwolde hebben ze nog geen huisdieren. ‘Wie weet straks, maar we richten ons nu eerst op het uitzoeken van een school voor de kinderen en een baan voor ons’, zegt Redwan. Zelf zou hij graag aan de slag willen als loodgieter. En zijn vrouw Khalida kan niet wachten om haar werk als kapster weer op te pakken.

De familie Kasim is nu weer bij elkaar

Een mini-supermarkt in de achtertuin

De familie Kasim werd met open armen ontvangen in hun nieuwe woning. ‘Van een buurvrouw kregen we een tv, een tafeltje en games voor mijn broertjes’, glundert Sozvien. ‘De mensen zijn hier allemaal ontzettend vriendelijk.’ Daardoor voelt de nieuwe woning steeds meer als thuis. ‘Natuurlijk is het eerst nog wennen, maar we zijn ontzettend blij met ons plekje. Zeker nu de zon meer gaat schijnen’, lacht Redwan.

De zonnige achtertuin is inmiddels Redwans favoriete plek. ‘Hier heb ik een klein moestuintje met munt, tomaten, komkommer, paprika en aardbeien. Ons eigen mini-supermarktje, knipoogt hij. Vooral de munt wordt volop gebruikt door de familie Kasim. ‘In Syrië drinken we thee met verse munt en heel veel suiker. Zonder thee kan mijn dag niet beginnen.’ 

Ook Khalida en de kinderen voelen zich steeds meer thuis in Oosterwolde. ‘Mijn broertjes willen graag op voetbal’, vertelt Sozvien. ‘Mijn zusje Eveline droomt van paardrijden. En ik ben op zoek naar een leuke sportschool. Laat de toekomst maar beginnen!’

05

Heb je een inboedelverzekering nodig?

Jazeker! Hier lees je waarom

Al onze woningen zijn verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm of een gaslek. Dat hebben wij geregeld met een ‘opstalverzekering’. Maar deze verzekering geldt alleen voor de constructie. Dus de stenen, deuren, ramen en het dak. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de spullen in jouw huis.

Om je spullen te beschermen tegen diefstal, lekkage of brand, kun je een inboedelverzekering afsluiten.

Hoe werkt het?

Je kunt een inboedelverzekering afsluiten bij verschillende verzekeraars. Als je al een autoverzekering hebt bij een verzekeraar, kun je daar vaak ook een inboedelverzekering afsluiten. Misschien krijg je dan korting. Vergelijk verschillende verzekeraars om te zien welke verzekering het beste bij jou past en het voordeligst is.

Lees je polisvoorwaarden goed door

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Hierin staat welke spullen in jouw huis zijn verzekerd. Denk aan de spullen in je woonkamer, keuken of slaapkamer, maar ook in bijgebouwen zoals een berging, garage of schuur. Het kan zijn dat je dure spullen, zoals sieraden, apart moet verzekeren. 

Wanneer is WoonFriesland aansprakelijk?

Wij zijn alleen aansprakelijk voor schade aan jouw spullen als de schade ontstaat doordat we de woning niet goed beheren of onderhouden. Maak daarom altijd melding van kapotte voegen, lekkende ramen, een slecht sluitende voordeur, losse dakpannen, kapotte dakgoten of lekkage. Dit doe je handig en snel via MijnWoonFriesland. Wil je meer weten over verzekeren? Lees dan de meest gestelde vragen over verzekeren op onze website.

Hoe zit het nou? Wij regelen de verzekering van jouw woning. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de spullen in jouw huis.

06

Toeslagen en huurverlaging hoe zit dat?

Huurverlaging gehad?

Heb je van ons bericht ontvangen dat wij je huur verlagen? Dan is het slim om dit zelf door te geven aan de belastingdienst. Dat voorkomt dat je achteraf moet terugbetalen aan de belastingdienst.

Je kunt je nieuwe huurprijs zelf doorgeven aan de belastingdienst via: Inloggen op Mijn toeslagen (belastingdienst.nl)

07

Het gezicht van jouw buurt

Deel jouw verhaal en trots!

Ben jij een trotse bewoner en wil je jouw verhaal delen? Heb jij een leuk of mooi verhaal over jouw woning, buurt of misschien wel over jouzelf: heb je een unieke hobby, een bijzondere tuin of gewoon een interessant levensverhaal? Deel het met ons.

Want: de WoonFlits maken wij vóór bewoners en mét bewoners. Daarom zijn wij altijd op zoek naar mooie verhalen. Daarnaast zoeken we enthousiastelingen die op de foto willen voor onze website, social media en andere uitingen. Dus ben je trots op jouw straat of woning en wil je dat laten zien aan de rest van Fryslân? Dan is dit een mooie kans voor jou.

Heb jij een leuk verhaal voor ons of wil je meewerken aan onze fotografie? Gewoon doen! Neem contact met ons via het contactformulier.