Woon Flits

01

Tuindag: elkaar beter leren kennen

Dubbele winst: Gezelligheid én een nette straat

Een tuindag in je buurt of straat: de leukste manier om samen je tuin op te knappen én je buren te leren kennen. En dat is zeker gelukt op zaterdag 2 juli aan de Dr. G.A. Wumkesstrjitte in Stiens. Al snel komen de gesprekken op gang en helpt iedereen elkaar in de tuin. En dat is precies de bedoeling!

Iets regelen waar behoefte aan is

Marjo de Meer is sinds 2019 wijkconsulent in Stiens. Ze weet uit ervaring dat een tuindag ervoor zorgt dat mensen elkaar (beter) leren kennen. ‘Toen ik hier net was begonnen, kwam corona. Zodra het weer kon, ben ik samen met de organisatie Amaryllis bij alle bewoners in de straat langs gegaan. Ik heb gevraagd waar behoefte aan is. Je moet namelijk niet iets organiseren waar niemand op zit te wachten’, aldus Marjo.

‘Zo’n dag is goed voor de straat. Je leert elkaar beter kennen én je kunt elkaar helpen. En onze tuin kon ook wel wat ‘hulp’ gebruiken’

Bewoonster Judith Kroese

Koffie, springkussen en professionele hulp

De tuindag begint met een kopje koffie op straat. Naast de koffietafel staat een opblaasbaar speelkussen klaar voor de kinderen: het recept voor dikke pret! Na de koffie gaan de bewoners aan het werk in hun eigen tuin of in de tuin van iemand verderop in de straat. Een professional van Van Tuinen uit Berlikum staat klaar om te helpen. En al snel blijkt dat iedereen andere kwaliteiten heeft. De een vindt het heerlijk om in de tuin onkruid te wieden, zeg maar lekker te ‘wrotten’. De ander is het liefst in de weer met de heggenschaar of is vooral handig met potplanten. Al die kwaliteiten samen zijn nodig om een tuin mooi te houden.

‘Ik woon alleen en dan is het fijn dat ik gewoon om hulp voor de tuin kan vragen’

‘Het mooie van zo’n tuindag is dat bewoners elkaar beter leren kennen. Als je iemand tijdens de koffie hoort zeggen, “dus jij bent mijn buurvrouw”, weet je dat je verschil maakt door zoiets te organiseren. Als je dicht bij je bewoners staat, zie je waar behoefte aan is en hoe je kunt helpen. Ook met kleine dingen. En ‘helpen’ betekent vaak dat je laat zien wat je samen kunt bereiken’, vertelt Marjo.

Samenwerken maakt een buurt mooier en leuker 

Een fijn huis is belangrijk, maar de buurt waar je graag woont is net zo belangrijk. En dat doe je eigenlijk nooit alleen, maar juist samen. In de Dr. G.A. Wumkesstrjitte zijn de afgelopen jaren veel huizen maar kort bewoond geweest. Daardoor kennen bewoners elkaar (bijna) niet. Wij werken in Stiens nauw samen met het wijk- en dorpsteam van Amaryllis om de straat en buurt op meerdere manieren weer een oppepper te geven. 

'Door samen langs de deuren te gaan en mensen te vragen waar ze behoefte aan hadden, wisten we dat een tuindag ’n grote kans van slagen had. Na vandaag weten we dat hier zeker behoefte aan is.' 

Marjolijn Poelstra van Amaryllis 

Wijk- en dorpteams van Amaryllis: samen met wijk- en dorpteams helpt de organisatie Amaryllis uit Leeuwarden bewoners die ondersteuning nodig hebben. Denk aan vrijwilligerswerk, jongerenwerk, mantelzorg, statushouders, buurtbemiddeling, ontmoeten & meedoen en opbouwwerk.  


02

12 energietips om je energieverbruik lager te krijgen

Energie besparen = geld besparen!

Het is geen nieuws meer: de energieprijzen zijn torenhoog. Misschien doe je al veel om energie en kosten te besparen. En toch kan het soms nog slimmer. Daarom geven energiecoach Renze Holwerda en huurders Anja en Tjeerd Elzinga uit Kollum je tips om te besparen. Sommige zijn voor elk seizoen, andere meer voor de koude periodes.

Een energiecoach laat je anders kijken naar je gewoontes 

Energiecoach Renze van gemeente Noardeast-Fryslân is bij huurders Anja en Tjeerd uit Kollum geweest. Samen met onze wijkconsulent Hans Nijp zorgt hij ervoor dat huurders in deze gemeente slim nadenken over hun energieverbruik. En dat levert mooie successen op. 

Kijk kritisch, bespaar slim en maak het leuk 

Renze geeft het ene rekenvoorbeeld na het andere voor elektriciteit. “Met ledlampen bespaar je met de huidige prijzen al snel € 80 per jaar. En wist je dat een elektrisch apparaat ook stroom verbruikt als je ’t niet gebruikt? Haal de stekker na gebruik uit het stopcontact, dan bespaar je ongeveer € 150 per jaar. En besparen op gas? Zet de verwarming in de herfst en winter een graadje lager, dat helpt al.” 

Anja en Tjeerd zien besparen als een uitdaging. Zij en Renze geven je graag tips waarmee ook jij energie en dus geld kunt besparen. 

‘Wat ik ‘verdien’ zie ik meteen in de energie-app!’

7 tips van Renze die echt verschil maken (en ze kosten niets!)

 1. Douche maximaal 5 minuten. Nog korter is nog beter.
 2. Koop ledverlichting. Je verdient je geld echt snel terug (vooral bij kerstboomverlichting).
 3. Haal stekkers van apparaten die in de stand-by stand staan na gebruik uit het stopcontact. Doe dit zeker bij apparaten die je bijna niet gebruikt.
 4. Gebruik de energie-app van je energiemaatschappij. Maak er een ‘sport’ van om zelf te zien hoe jouw verbruik daalt wanneer je deze tips gebruikt.


Tips voor de koudere periodes:

 1. Houd koude lucht van buiten tegen en hang in de winter een gordijn achter de voordeur en bij het trapgat. Let op: dicht alleen niet álle naden en kieren. Frisse lucht verwarmt sneller dan vochtige lucht en dat kost minder energie en geld. Daarom is ventileren belangrijk. Lees meer over ventileren in onze WoonFlits van november ‘21 of op onze website.
 2. Houd deuren dicht. Simpel, maar het scheelt je heel veel stookkosten.
 3. Zet de thermostaat een graad lager in de ruimte waar je het meeste bent.

Je gemeente kan je vaak verder helpen! Kijk op hun website voor besparingstips en of ze een energiecoach hebben. Ook vind je daar informatie over de energietoeslag en over acties met (kortings)bonnen uit voor radiatorfolie, ledlampen etc.

‘Gebruik een tochtstopper. Zo houd je warmte binnen’

5 slimme tips van Anja en Tjeerd

Deze toppers in het besparen van energie hebben 5 slimme tips voor in de herfst en de winter.

 1. Gebruik een drie-in-een stoompan als je kookt. Zo verwarm je het eten via één gaspit of kookplaat.
 2. Koude voeten? Vervelend, want dan voel je je gauw helemaal koud. Doe warme pantoffels of dikke sokken aan, dat helpt meteen.
 3. Leg een vloerkleed in je woonkamer als je laminaat hebt, dat helpt ook tegen koude voeten.
 4. Doe in de herfst en winter ’s avonds de gordijnen vroeg dicht. Zorg ervoor dat je gordijnen niet over de radiatoren heen hangen en de warmte tegenhouden.
 5. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. Het scheelt je al snel een paar tientjes per jaar.

03

Rookmelders redden levens

Heb jij al rookmelders in huis?

Je hebt het vast al gelezen of gehoord: per 1 juli zijn rookmelders verplicht op iedere verdieping waar gewoond wordt. Dat heeft de overheid bepaald. Rookmelders in je huis zijn belangrijk, ze kunnen je leven redden. Daarom hebben we rookmelders geplaatst in onze huizen.

Heb jij nog geen rookmelders in je huis? Wacht dan niet en maak een afspraak met ons vóór 1 september. Ons telefoonnummer is 088 995 22 22. Bel je ná 1 september? Dan kan het zijn dat je de rookmelders niet meer gratis krijgt.

Je hoeft alleen maar een afspraak te maken, het kost je niets!

Medewerkers van Energiewacht komen bij je thuis en hangen de rookmelders voor je op. Je hoeft niets te doen, behalve de medewerkers binnen te laten. Ze maken zelfs geen rommel als ze de rookmelders ophangen. Het plaatsen van de rookmelders is zo klaar. Je krijgt rookmelders met een batterij/accu en die werkt 10 jaar lang! Je hoeft dus geen batterij te vervangen.

Wil je meer weten? Kijk dan in de vorige WoonFlits of op onze website.

04

De Groene Apotheker

Samen voor een groene en gezondere wijk

In Leeuwarden is er De Groene Apotheker: dat is een idee van bewoner Sjoerd Jelle Wiersma om samen met buurtbewoners te werken aan een groene, gezondere en gezellige wijk.

In de Bloemenbuurt en de Oldegalileën bereiken de vrijwilligers en buurtbewoners samen mooie resultaten. Nieuwsgierig wat ze precies doen en hoe ze dat doen? Bekijk de film en hoor wat Sjoerd Jelle over dit initiatief vertelt.

05

De zomer staat voor de deur

‘n Fijne zomer!

Ga jij nog wat leuks doen deze zomer? Lekker genieten van de zonnestralen in je eigen tuin, op je balkon of ergens anders? We wensen je een hele fijne tijd toe.

In de zomer staan wij gewoon voor je klaar. Je kunt 24/7 je woonzaken regelen via MijnWoonFriesland.

Liever persoonlijk contact? Dit kan op meerdere manieren. Bekijk de website voor onze bereikbaarheid.